Eurooppalainen jalkapallo ja amerikkalainen jalkapallo eli jenkkifutis ovat nimistään huolimatta hyvin erilaisia kahden joukkueen pallopelejä. Tärkein ero on pallon kuljetustavassa. Eurooppalaisessa jalkapallossa pelivälineenä käytettävää palloa ei saa missään nimessä nostaa käsillä maasta tai kopata lennosta syliin. Palloa tulee kuljettaa ainoastaan jaloilla ja siirtää pelaajalta toiselle pääasiassa potkimalla. Ainoastaan joukkueen maalivahti saa koskea palloon käsin estäessään vastustajaa tekemästä maalia.Amerikkalaisessa jalkapallossa peliväline on puolestaan pitkulainen ja sitä kuljetetaan pelialueella pelkästään käsin. Palloa voidaan joko kantaa pelialueella tai heittää toiselle pelaajalle tai maalialueelle. Amerikkalaisessa jalkapallossa ei siis jaeta yhtä pistettä saatua maalia kohden, kuten perinteisessä jalkapallossa. Jenkkifutiksessa maalialue jakautuu useisiin pistealueisiin. Amerikkalainen jalkapallo ei ole Suomessa yhtä suosittua kuin tavallinen jalkapallo; jos suomalaisfani pukeutuu jalkapallotuotteisiin, on kyseessä todennäköisimmin Liverpool pelipaita kuin New York Giantsien lippis.

Pelinkulun erot jalkapallolajeissa

Tavallisessa jalkapallossa peli koostuu kahdesta 45 minuutin puoliajasta. Koko 45 minuutin ajan 11-henkinen joukkue yrittää maalivahtiaan lukuunottamatta kuljettaa pyöreää palloa pelikentän vastakkaiselle laidalle ja vastustajan maalista sisään. Toisen joukkueen maalivahti yrittää tietenkin estää maalinteon, samoin kaikki kentällä olevat vastapuolen pelaajat, jotka yrittävä riistää palloa itselleen tehdäkseen itse maaleja vastustajan verkkoon. Jalkapallo-ottelu on usein hyvin nopeatempoinen ja tilanteet muuttuvat nopeasti. Tarkoitus siis pähkinänkuoressa:

  • Eurooppalaisessa jalkapallossa normaali peliaika on 90 minuuttia
  • Joukkueessa on 11 pelaajaa, joista yksi hoitaa maalivahdin tehtäviä
  • Tavoitteena on saada pallo toisen joukkueen maaliin

Amerikkalaisessa jalkapallossa joukkueet jaetaan joka kierroksella hyökkäys- ja puolustusvuorossa oleviin joukkueisiin. Pelivuoro alkaa aloituspotkulla, jonka jälkeen palloa ei potkaista enää sillä vuorolla ennen mahdollista maalintekoa. Hyökkäävä joukkue pyrkii kantamalla tai heittämällä kuljettamaan pallon maalialueelle. Pallo voidaan myös koittaa potkaista läpi maalihaarukasta. Puolustava joukkue koittaa luonnollisesti estää hyökkääjien kulkua, jotta maalia ei syntyisi. Estämisessä on sallittua esimerkiksi yrittää kampata vastapuolen pelaajia.

Erilaiset varusteet

Kahdessa jalkapallolajissa käytetään kovin erilaisia pelivarusteita. Eurooppalaisessa jalkapallossa pelaajilla on paita, shortsit ja piikkarikengät. Koska amerikkalainen jalkapallo on kontaktilaji, joka sisältää myös kampituksia ja sukelluksia, ovat pelaajien varusteet paljon monimutkaisemmat. Amerikkalaiseen jalkapalloon kuuluu pelipaita, joka on topattu voimakkaasti. Myös pelaajien housut ovat topatut. Kaiken huipuksi pelaajat käyttävät jääkiekkokypärää muistuttavaa päähinettä aina otellessaan. Kummankin lajin varusteet ovat muotoutuneet lajien erityispiirteiden mukaan.