Emmitt Smith (s. 1969) on tunnettu amerikkalaisen jalkapallon pelaaja, joka aloitti uransa Pohjois-Amerikan NFL:ssa (National Football League) 1990-luvun alussa. Hän aloitti uransa Floridan yliopiston college-joukkueessa. NFL-ammattilaisuransa aikana hän pelasi myös Dallas Cowboysissa ja Arizona Cardinalsissa.

Pitkän uransa aikana Emmitt Smithistä tuli NFL-liigan juoksukuningas, kun hän rikkoi aikaisemman Walter Paytonin asettaman ennätyksen. Hän oli Dallas Cowboysin mukana peräti kolme kertaa voittamassa himoittua Super Bowlia. Smithin hieno ura sai ansaitsemansa päätöksen,kun hänet lisättiin mukaan arvostettuun Pro Football Hall of Fameen vuonna 2010. Hänestä tuli myös ensimmäinen 1990-luvun pelaaja, joka pääsi mukaan. Smithin juoksutyyliä on analysoitu ja arvioitu paljon. Sanotaan, että hän ei ollut mitenkään ylivoimaisen nopea, mutta siitä huolimatta hänen sanottiin olevan pysäyttämätön. Hänen yksi suuri vahvuutensa oli kestävyys. Lisäksi hänellä oli erittäin voimakkaat jalat, erinomainen pelivisio sekä tasapainotaito. Nämä kaikki tekijät ovat tärkeitä amerikkalaisessa jalkapallossa, joka on hyvin fyysinen, mutta samalla nopeaa tilannetajua ja taktitointitaitoa vaativa laji.

http://media-1.web.britannica.com/eb-media/68/126868-004-85A9A59C.jpg

kuva: britannica.com

Smith on menestynyt kuitenkin myös toisessa lajissa, joka sekin vaatii vahvaa taktikointitaitoa, nimittäin pokerissa. Hän on jalkapallotaitojensa lisäksi myös loistava pokerin pelaaja. Menestyksestä kertoo jotain jo se, että parhaat pelaajat kokoava PokerStars mainitsee listoillaan myös Emmitt Smithin. Hänen pokeriuransa on saanut erittäin lupaavan alun. Ilmeisesti monet jalkapallossa tärkeistä taidoista, kuten esimerkiksi hyvä havaintokyky ja looginen taktikointitaito ovat eduksi myös pokerissa. Pokerstars -sivustolta löytyy suuri joukko muitakin monilahjakkuuksia, jotka ovat luoneet itselleen toisen aktiivisen uran pokerin parissa.

Jalkapallon ja pokerin lisäksi Smith on tehnyt myös hyväntekeväisyystyötä yhdessä vaimonsa kanssa. Pat & Emmitt Smith Charities on julkinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka mm. edistää vähävaraisten lasten koulunkäyntiä ja opiskelumahdollisuuksia. Lisäksi tämä järjestö mm. rahoittaa leirejä ja muita tapahtumia, jotka edistävät nuorten koulunkäyntiä ja opiskelua.